Indonesië Tourist Information

* Sumatra * Java * Yogyakarta * Bali * Kalimantan * Sulawesi * Maluku * Nusa Tenggara * Papua

De Indonesische Archipel

De Indonesische Archipel

Indonesië is bijzonder rijk aan cultuur en toeristenattracties. Elk van de grote eilanden -Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi en Papua - heeft zijn eigen aparte cultuur. Buitenlandse invloeden vanuit India, Arabië, China, Europa en de Maleise cultuur hebben bijgedragen aan de unieke culturen van Indonesië. Neem bijvoorbeeld het traditionele schaduwpoppenspel, en de Javaanse en Balinese dansen, die een groot deel Hindoese cultuur en mythes inhouden, en kleur geven aan de eigen culturen van Indonesië.

Bali Dance

De leuze van het land: Bhinneka Tunggal Ika, wat Eénheid in Verscheidenheid betekent, versterkt de identiteit van het volk.

Indonesië heeft een uiteenlopende varieteit van traditionele gerechten. Rijst is het voornaamste hoofdvoedsel, meestal opgediend met bijgerechten zoals vlees en groenten.

Indonesië is tevens bekend om zijn traditionele tekstielsoorten. Onder andere, batik op Java, songket doeken over geheel Sumatra (waaronder de pandai sikek songket uit West Sumatra, Palembang songket, Jambi songket en Tarutung songket), en ikat weefsel van Dayak, Sumba en Flores.

Unique Attractions

Unique Attractions


Traditionele muziek welke nog steeds gespeeld wordt omvat de gamelan in Midden Java, angkloeng in West Java en kerontjong. Wat populaire muziek betreft, dangdoet, sterk beinvloed door de Indiaasche, Arabische en de Maleise culturen, is zeer populair bij de Indonesiërs.

Indonesië biedt tehuis aan een overvloed van plantaardige en dierlijke species. Eén van de meest wereldbekende bloemen, de Rafflesia arnoldii, groeit in Sumatra. De archipel biedt tevens tehuis aan talrijke orchideeënvarianten en medicinale kruiden (tot en met 6.000 species).

De dierlijke species in westelijk Indonesië delen dezelfde karakteristieken met die van het Aziatische werelddeel, waaronder tijgers, beren, olifanten, buffalo’s en rhinocerossen. Terwijl die van oostelijk Indonesië de zelfde, of gelijksoortige karakteristieken delen met de dierlijke species in het Australisch werelddeel. Er is een groot aantal vogelspecies in het Oosten, waarvan de beroemdste de paradijsvogel (Tjendrawasih) is. Kangoeroe’s komen ook voor in het Oosten.

Algemene Informatie

Paspoort

Toeristen die naar Indonesië komen dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat ten minste tot zes maanden na aankomst geldig is. Ze dienen ook een bewijs van een retour ticket te hebben.

VISA

De Indonesische regering past visa-bij-aankomst [visa-on-arrival (VoA)] toe voor staatsburgers uit 65 landen. Het is 30 dagen geldig en kan voor nogmaals 30 dagen verlengd worden. Mensen uit de volgende landen komen in aanmerking voor VoA: Algerije, Argentina, Australië, Oostenrijk, Bahrain, België, Brazilië, Bulgarije, Kambodja, Canada, Czechië, Cyprus, Denemarken, Egypte, Estonia, Fidji, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, India, Iran, Ierland, Italië, Japan, Koewait, Laos, Latvia, Libië, Liechtenstein, Lithuania, Luxemburg, Maldives, Malta, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Panama, China, Poland, Portugal, Oman, Qatar, Roemenië, Rusland, Saoedi Arabië, Slowakije, Slovenia, Spanje, Zuid Afrika, Zuid Korea, Suriname, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Tunisië, de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittanië, de Verenigde Staten van Noord Amerika, Turkije en Oost Timor

VoA worden uitgegeven door 20 immigratiekantoren op de luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta, de luchthaven Ngurah Rai in Bali, de luchthaven Sultan Syarif Kasim II in Pekanbaru, de luchthaven Minangkabau in Padang, de luchthaven Djuanda in Surabaja, de luchthaven Sam Ratulangi in Manado, de luchthaven Polonia in Medan, de luchthaven Sultan Iskandar Muda in Banda Aceh, de luchthaven Hang Nadim in Batam, de luchthaven Sultan Mahmud Badarudin II in Palembang, de luchthaven Halim Perdana Kusuma in Jakarta, de luchthaven Husein Sastranegara in Bandung, de luchthaven Adi Sucipto in Yogyakarta, de luchthaven Ahmad Yani in Semarang, de luchthaven Adi Sumarmo in Surakarta, de luchthaven Supadio in Pontianak, de luchthaven Sepinggan in Balikpapan, de luchthaven Hasanuddin in Makassar, de Lombok internationale luchthaven in Lombok en de luchthaven El Tari in Kupang. VoA worden tevens uitgegeven door immigratiekantoren in zeehavens in Batam Centre, Sekupang, Citra Tritunas, Nongsa, Marina Teluk Senimba, Bandar Bintan Telani Lagoi, Bandar Sri Udana Lobam, en Tanjung Balai Karimun in de Riouw Archipel, Sri Bintan Pura in Tanjung Pinang, Belawan en Sibolga havens in Noord Sumatra, Yos Sudarso in Riau, Teluk Bayur in Padang, Tanjung Priok haven in Jakarta, Tanjung Mas in Semarang Padang Bai en Benoa havens in Bali, Bitung in North Sulawesi, SoekarnoHatta en Pare-Pare havens in Zuid Sulawesi, Maumere in Oost Nusa Tenggara, Tenau in Nusa Tenggara Timur, en Jayapura in Papua.

VISA VRIJ

Bezoekers van de volgende 12 landen kunnen Indonesië doorkruisen gedurende 30 dagen zonder visa: Brunei Darussalam, Chili, Hong Kong (SAR), Macao (SAR), Maleisië, Marokko, Peru, de Philippijnen, Singapore, Thailand, Vietnam, en Ecuador.

LUCHTHAVEN BELASTING

Toeristen die van een internationale vlucht gebruik maken dienen luchthavenbelasting te betalen ten bedrage van Rp 150.000. Degenen die van een binnenlandse vlucht gebruik maken dienen luchthavenbelasting ten bedrage van Rp 25.000 te betalen.

OVERIGE BELASTINGEN

Toeristen dienen tevens 10 percent BTW en 5 percent service belasting te betalen in elk restaurant en hotel dat zij bezoeken. Sommige hotels verkiezen echter deze belastingen niet aan de bezoekers te belasten, maar maken het een deel van hun verantwoordelijkheid.

INVOERRECHTEN

Toeristen kunnen bepaalde goederen in Indonesië binnen brengen zonder daarover rechten te betalen; dit omvat alcoholische dranken, zolang ze de 1 liter limiet niet overschrijden, tot 200 cigaren of 50 sigaren, of 100 gram tabak, parfums in gangbare volumes, camera’s, video camera’s en sportuitrustingen. Het is verboden om scherpe voorwerpen, vuurwapens, narcotica en pornografische materialen binnen te brengen.

Duiklocaties

Bali - Java - Sumatra - Kalimantan - Sulawesi - Maluku - Nusa Tenggara - Papua

- See more Indonesia Dive Sites -